Saturday, December 30, 2017

Artis pujaan Si cantik Fazura

Filem Pisau Cukur

Si cantik manis Nur Fazura tak perlu diperkenalkan lagi di dalam dunia seni. Artis wanita yang paling aku minat.  First time tengok filem pisau cukur terus aku suka dia.  Cantik.  Manis dan pandai berlakon.  Honestly sejak dari filem tu aku suka dan follow Fazura.  Ups and down. Jatuh bangun dia sebagai anak seni aku followlah jugak. 

Baca review aku pasal nutox.  Yes,  sebab utama aku cuba Nutox ialah Fazura. Pengaruh iklan dan artis sangat kan. Seriously tengok kulit muka Fazura membuatkan aku nak cuba Nutox. Dan akhirnya memang aku pakai Nutox. Sudah bertahun-tahun Fazura jadi duta Nutox,  rasanya Fazura pakai ke tak produk ni ye. Mestilah pakai kan,  kalau tidak masakan begini lama dia boleh jadi duta. 

Yes, di akui fasa menjadi artis,  ada jatuh bangunnya. Fazura juga tidak terlepas dari gossip dan dunia percintaan.  Sisi gelap seorang gadis. Yes,  aku follow kisahnya. Walaupun ada yang aku tidak berapa setuju tetapi itulah kehidupan. Jatuh bangun,  kesilapan demi kesilapan,  kegagalan demi kegagalan perlu di tempuhi sebelum mengecapi puncak kejayaan dan kebahagiaan. 

Gossip percintaan dengan vvip. Dengan pelakon yang tidak mengaku mempunyai hubungan cinta dengan beliau dan banyak lagi. Adatlah dunia kehidupan. Ada perkara yang boleh diwar-war kan dan ada juga yang cuba di rahsiakan demi satu kepentingan. 

Kisah 'kimK' yang berlegar di Instagram semua itu aku follow. So boleh nampak kematangan di sepanjang perjalanan karier seorang yang bernama Fazura. Dari seorang gadis yang agak melompat apabila di tegur hinggalah menjadi seodang wanita matang yang bijak mengendalikan sebarang gossip. Yes,  Fazura semakin matang. 

Ciri-ciri serang wanita tegas yang workaholic sangat terserlah. Yang penting,  Fazura tak kacau orang. Dia berada di dalam dunianya dan kelasnya yang tersendiri. Semakin ramai yang kecam dan dengki dengannya,  semakin jauh dia melebarkan sayapnya. Semakin tinggi terbangnya. I salute u girl. 

Ketika saat kematangan menguasai, tiada apa yang bisa menghalangnya. Seribu tohmahan yang dilemparkan kepadanya,  semakin jauh dia mendaki puncak kejayaannya.  Tidak langsung menghiraukan gossip murahan lagi. Beliau terus berlari di dalam dunianya. 

One thing I like this girl is how she handle her fan. Dan cara dia melayan orang-orang tua. Sangat hormatkan orang tua dan kanak-kanak. Very humble person. 

Personally aku pernah jumpa Fazura ketika beliau datang ke UIA untuk program bersama Prof. Muhaya. Si kecil molek yang sangat cantik. Humble dan tidak sombong. Itu sisi luaran si gadis ini. Semakin lama mengikuti kisah gadis yang bernama Fazura ini semakin terserlah sifat kebaikan yang ada pada dirinya. Walaupun di lindungi di sebalik sifat tegas dan berani. 

Bertambah aku suka bila beliau membawakan watak Nura Medina di dalam Hero Seorang Cinderella. Seriously jatuh cinta dengan corak lakonannya. 

Dan ketika inilah,  baru aku mengenali seorang jejaka yang bernama Fattah Amin. Seorang pelakon baru yang agak kayu di dalam lakonannya. Inilah rata-rata komen aku baca mengenai lelaki ini. Wujudnya hashtag Lofattah.  Owh, beliau di gossipkan bersalam Neelofa sebelum ini. 

#Fattzura satu fenomena. Selepas HSC,  Fazura terus melebarkan sayapnya. Jadualnya yang padat membuktikan beliau seorang wanita yang gilakan kerja. 

Fazura ketika menunaikan umrah bersama keluarga. 

Sangat cantik dan suci dalam busana putih. 

Keluarga dan teman yang mengiringi Fazura ke Tanah Suci. 

Ketika ini,  gossip antara Fazura dan Fattah semakin berleluasa. Ada yang mengatakan Fazura telah pun selamat menikah dengan Fattah Amin. 

Redup. Sejuk mata memandang. 

Sisi yang aku sangat suka mengenai gadis ini ialah beliau di kelilingi oleh orang-orang yang baik. Sepanjang beliau menunaikan umrah,  tidak ada post syok sendiri yang kebanyakan artis lakukan ketika di tanah suci. Kebanyakan cerita gadis ini di ketahui melalui orang-orang yang rapat dengan beliau. Saat dia ingin fokus kepada ibadahnya. 

Kelembutannya terserlah. Kedamaian di wajahnya terpancar.  Sehingga hati kecilku berkata, 'Dia wanita yang baik sehingga Allah tutup segala aibnya.. AllahuAkbar..' 

Jika Allah yang maha pencipta menutup segala aibnya,  siapa kita sebagai manusia yang sibuk membuka aib mereka? Siapa mereka semalam bukan penentu kepada siapa mereka hari ini kefana hidayah itu milik Allah. 

Cantik

Setelah pelbagai spekulasi timbul, akhirnya Fazura &  Fattah  Amin mengadakan sidang media sekembalinya dari tanah suci untuk mengumumkan pertunangan mereka. 

Fazura cantik seperti biasa. Alhamdulillah. Akhirnya termeteri satu ikatan perjanjian setelah melalui beberapa episod duka di dalam hidupnya.  Doa aku semoga beliau di permudahkan menjadi seorang muslimah sejati yang bertudung dan menutup aurat sepenuhnya suatu hari nanti. 

Fattah Amin

Jejaka yang berjaya mencuri hati sang putri. Apabila wujudnya fenomena #Fattzura,  semakin aku cuba untuk mengenali jejaka ini. Pencarian berjaya. Yer,  dia memang bermula sebagai seorang pelakon yang agak kayu melalui lakonan sebelum ini. Baru perasan si jejaka ini pernah berlakon dengan Fazura di dalam filem Cinta di Capadioca.  Masa ni memang tak perasan langsung Fattah Amin apatah lagi mengenalinya. Si kurus kering yang agak skema. 

Semakin mencari sisi keburukan sang jejaka,  semakin terserlah sisi kebaikannya. Seorang lelaki yang berkerja keras di dalam dunia seni.  Anak sulung yang menanggung keluarga. Keluarganya yang alim dan sedap mata memandang. Siapa lagi yang selayaknya untuk mendampingi seorang putri. 

Sungguh cantik aturan Yang Maha Pencipta. Jejaka yang lurus dan sangat jujur di dalam kariernya berjaya mencuri hati si cantik manis Fazura yang tegas dan berani. Kelihatan mereka sangat serasi. Jujurnya ketika gossip #Fattzura, boleh nampak panahan cinta yang ada di mata si jejaka dan aku cukup takut andai cinta si jejaka di pandang sepi dan kesedihan menjadi milik lelaki ini. Kisah lukanya yang lalu cukup menyayat hati. 

Mengenali Fazura yang telah selesa berada di dalam kelasnya, dan menjadikan perkahwinan bukan agenda utama,  membuatkan hati tertanya-tanya adakah sang jejaka berjaya memecahkan iceberg sang putri. 

Alhamdulillah. Akhirnya #Fattzura satu realiti. 

Berjaya akhirnya jejaka yang bernama Fattah Amin ini mencairkan hati seorang puteri yang bernama Nur Fazura. 

Bahagia itu milik mereka. Setelah pelbagai ranjau dan duri akhirnya sampai jua ke destinasi cinta mereka. Cantik seperti biasa. 

 
Merah tanda berani. 

Bahagia milik mereka. 

Pertama kali melihat cara Fazura melayan keluarga Fattah buat kita jatuh cinta. Gadis ini memang baik. Dari cara layanan yang diberikan pun boleh lihat betapa lembutnya hati Fazura bila berkaitan dengan keluarga. 

Mungkin keluarga Fazura bukanlah keluarga businessman yang berjaya tetapi tetap keluarga Fazura adalah keluarga yang bukan calang-calangnya. Cuma mereka memilih untuk berada di dalam privacy mereka.

Tidak pernah dengar atau keluarga cuba campurtangan di dalam perjalanan career si gadis apatah lagi lantang bersuara di social media. Kerana mereka bukan attention seeker. 

Malah  cara Fazura melayan Fattah sebagai seorang lelaki atau suami juga boleh di puji. Nampak jelas hormatnya seorang isteri terhadap suaminya biarpun realitinya sang puteri adalah seorang somebody. Tidak pernah melangkaui batas isteri itu. 

Mereka ialah perfect match. 
Mereka saling menyokong kerjaya mereka.  Saat isteri telah terbang tinggi,  tidak pernah melupakan suami yang masih mencari arah untuk cuba terbang setinggi isteri. Kembali memimpin tangan suami dan terbang bersama untuk sama-sama sampai kemuncaknya. 

Dia lelaki yang jujur. 
Terserlah di anak matanya.  Kejujuran sebagai anak seni sering di salah tafsir. Menjadi mangsa mereka yang rakus dan cuba untuk mengawal hidupnya. Mujur Allah tidak mengizinkannya.  Kerana dia lebih layak mendapat yang lebih sempurna dan jujur mencintainya. 

Apa yang lelaki ini perolehi adalah berkat dari doa seorang ibu buat anakandanya.  Kegigihan dia berusaha dan berkerja akhirnya menampakkan hasilnya. Menjadi mangsa tohmahan dan iri segelintir manusia tidak menghalang dia untuk terus mencari apa yang diingininya. 

Dari seorang pelakon yang kayu dan kaku menjadi seorang pelakon yang versatile bukan mudah jalannya.  Berbekalkan rasa cinta dan aura positifnya berjaya membawa dia terus ke puncaknya. 


Wanita ini berjaya membuatkan si jejaka menjadi dirinya sendiri tanpa bayangan Fazura artis yang telah pun berjaya. 

Wanita ini menjadi pelengkap kepada kehidupan si jejaka dan wanita ini yang berjaya merawat luka di hati jejaka dengan penuh rasa cinta. 

Macam fairy tales kan kisah mereka. Dia si cantik manis Nur Fazura. 

Semoga terus berjaya di dalam karier dan rumahtangga. Semoga terus menjadi isteri solehah buat suami yang soleh.  Amin. 

with luv,

No comments:

Post a Comment