Tuesday, October 28, 2014

Peristiwa Hijrah Nabi S.A.WMari kita sama-sama merintis kembali peristiwa hijrah Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam berdasarkan tarikh dalam sejarah.
.
Terdapat beberapa insan selain daripada Abu Bakar dan Ali yang memainkan peranan penting dalam proses hijrah ini. Mereka adalah Abdullah bin Abu Bakar, Asma' binti Abu Bakar, Amir bin Fuhairah dan Abdullah bin Uraiqith.
.
Abdullah bin Abu Bakar – beliau adalah anak Saidina Abu Bakar yang ditugaskan sebagai intel untuk mencari maklumat dan menyampaikan maklumat kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang bersembunyi di Gua Thur selama 3 hari sebelum meneruskan perjalanan ke Madinah.
.
Asma’ binti Abu Bakar – beliau juga adalah anak kepada Saidina Abu Bakar. Tugasannya adalah menghantar makanan ke Gua Thur setiap hari.
.
Amir bin Fuhairah – beliau adalah mantan hamba kepada Abu Bakar. Beliau diberi tugasan supaya membawa kambing-kambing peliharaannya ke padang pasir pada waktu siang bagi menghilangkan jejak kaki Abdullah dan Asma’ dan pada waktu petang membawa kambing ke gua Thur untuk diperah susunya.
.
Abdullah bin Uraiqith – beliau adalah seorang Musyrik yang mempunyai keahlian dalam menunjuk jalan di padang pasir yang diupah menjadi penunjuk jalan.
.
Setiap dari kita yang bergelar Muslim harus memberikan sumbangan dalam apa jua bidang yang kita mampu. Inilah semangat hijrah yang perlu ada dalam diri setiap insan bergelar mukmin.
.
Spread The Message, Share The Reward.
.
Sumber Sejarah : Raheeq al-Makhtum (Safiur Rahman Mubarakfuri)
.
Sumber : iProduksi
with luv,

No comments:

Post a Comment