Sunday, December 13, 2009

++ Natrah ++


Finally, setelah beberapa kali pospone untuk menyaksikan teater Natrah ni, malam ni ai berjaya juga menjejakkan kaki ke Istana Budaya untuk Natrah with Dorisya and Dla(Dorisya's friend). I'm enjoy watching this teater. For me, Erma Fatima berjaya membawa penonton menyelami jiwa Che AMinah, Adeline Hertough dan pastinya hati dan perasaan Natrah juga. Cuma mungkin dari segi pemilihan lagu boleh di perbaiki lagi. Apa pun i'll give 4 **** out of 5. Dan pastinya yg membuatkan ai begitu beriya2 ke Istana Budaya adalah kerana Remy Ishak.. Ahak...
Semenjak si Remy ni berlakon dalam NurKasih, ai tetiba lak terminat dier... hehhehe... So haruslah pergi menontonkan di samping jalan cerita Natrah yang agak menarik.


ai & Dla (pic adalah di curi dr blog Dorisya...hehhe)...
erm... ai smakin mengembang nampak nyer or teknik pengambilan gambar ini yg menampakkan ai gomokss?? oh!..


we (ai, Dorisya & Dla) @ Istana Budaya (Lagi piccies yg di curi.. huhuh)


Natrah adalah sebuah kisah anak gadis Belanda yang di pelihara oleh seorang ibu angkat Melayu yang beragama islam, Che Aminah. Hak beragama Natrah dinafikan dan Che Aminah menjadi mangsa kepada kekuasaan undang-undang penjajah yang didominasi oleh British dan Belanda. Demi kesucian agama, rakyat bangkit bersatu untuk mempertahankan Natrah.

Sinopsis :

Teater Natrah memaparkan rentetan kehidupan Nadra Maarof, atau nama Belanda Bertha Heartogh. Beliau adalah wanita keturunan Belanda yang dipelihara oleh Che Aminah Mohamad. Berlaku perebutan hak penjagaan antara Che Aminah dan ibu bapa Natrah di Belanda. Konflik percintaan antara Natrah dan Mansoor Adabi yang menyebabkan terjadi rusuhan di Singapura pada tahun 1950. Rusuhan ini terjadi kerana berbaur dengan sentimen agama dan warna kulit. Pada 9 Julai 2009, beliau meninggal dunia pada umur 72 tahun di Huijbergen, Belanda akibat leukemia.

Maria Hertogh adalah gadis keturunan Belanda yang diserahkan oleh ibunya, Adeline dan neneknya, Nor Louisenya kepada Che Aminah untuk dipelihara tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.

Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika, dia balik ke Bandung, Jawa dan mencari anaknya Natrah. Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai. Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.

Berlaku perebutan hak penjagaan antara Che Aminah dan ibu bapa Natrah di Belanda. Che Aminah yang diwakili peguam bela Encik Ahmad Ibrahim, menang kes rayuannya dan Natrah dikeluarkan daripada York Hill. Kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun dan Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam, perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin tetapi mengikut undang-undang Belanda, seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya.

Konflik agama dan isu penjagaan yang telah menyebabkan terjadinya rusuhan di Singapura. Ikutilah kesudahannya!


with Luv,

No comments:

Post a Comment