Sunday, July 3, 2016

Resepi Dodol Noxxa

Park dulu resepi dodol noxxa ni kat sini. Mood nak buat dodol dah datang. Kita tengok jadi ke tak yer... Ada macam-macam versi resepi. Pilihlah ikut kesesuaian.

--------------------------------------

Resepi 1 : Sumber dzanariah

DODOL  DURIAN
Bahan-bahannya
500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka*
2 cawan gula pasir*
3 cawan air*
2-3 helai daun pandan *
1 kg santan pekat
2 cwn isi durian

Cara-cara :
1. Masak bahan * hingga gula larut kemudian tapis.
2. Masak bahan yg telah ditapis,  santan dan isi durian  sebentar sahaja.
3. Masukkan tepung pulut dan bahan yg di masak tadi dlm pengisar (blender) hingga sebati (tidak berketul2)
4. Tuangkan  adunan tepung ke dalam periuk,pasang penutup
5. Tekan  butang  "Steam"  20 minit.
6.  Selepas itu , buka penutup , dan tekan butang ' Stir Fry' ..
7. Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak (anggaran 20 minit)
8. Adunan akan meletop2 dan pecah spt gambar di bawah. kacaulah  sehingga terbit minyak pada dodol trsbt.. siapp.. sejukkan.. sedappp.. tak melekat dijari..


Resepi 2 : Sumber mamajue

Bahan-bahannya :-
* 1/2 cup gula pasir
* 1 cup gula merah
* 1 cup santan
* 1 cup tepung pulut
* 1 sudu besar tepung beras
* Secubit garam
* 3 helai daun pandan

* Boleh gandakan bahan2 untuk dapat dodol yang banyak..

Cara-caranya :-
  1. Blenderkan semua bahan2 kecuali daun pandan. kemudian tapiskan dan masukkan ke dalam inner noxxa
  2. Setelah itu simpulkan daun pandan dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi
  3. Tutup periuk noxxa dan steam kan selama 4 minit, ulang selama 3x.. 
  4. 1st - Steam 4 minit, buka penutup & kacau
  5. 2nd - Steam 4 minit, buka penutup & kacau
  6. 3rd - Steamkan lagi 4 minit, buka penutup & kacau. Dah siap...
  7. Finally letak sedikit minyak untuk tidak melekat pada bekas..  Siap.. 12 minit dodol dah siap.. kalo korang gandakan 2 maknanya 24 minit lah.. 


with luv,

No comments:

Post a Comment