Tuesday, August 31, 2010

Salam Kemerdekaan....










31 Ogos


Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah


Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka


Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka




with luv,

~ Salam Kemerdekaan ~


Saya bangga menjadi rakyat Malaysia!
Saya bangga lahir di Malaysia!
Saya bersyukur Malaysia aman dan Makmur!

Selamat Hari Kemerdekaan yang ke -53 Malaysia!



with luv,

Chit Chatz Session...

Salam,


Oh, hari nih ai terlewat suda... terlewat bangun sahur.... Kul 5 baru sedar terus jadik cam lipas kudung... hahhaa... Adakah salah semalam makan terlebih? Terkenyang dan tertidur? huhu.....


Smalam ai berbuka dengan my-BFF, Emy Haryani di Nandos Wangsa Maju. B4 that we all gi facial dulu di Bangi. First time ai wat facial dengan Bio-Pearl produk. Ai ambik pakej oil cyst & skin tag treatment. Sebelum nih ai dah pernah buang skin tag di Eurosense tapi tak buang semua maklumlah, pulusnya enggak cukup... hahhahha... So hari nih muka adalah sangat buruk kesan dari treatment.... Bengkak sana.. bengkak sini.. Maklumlah, skin tag ada di mana2... muhahhahha.... Apa pun, ai suka sangat dengan face massage .... sangat relax.... Dan spt biasa...... pasti ada shj habuan yang di bawa pulang iaitu vitaplex yang berfungsi untuk membaiki sel2 kulit selepas sesi pembuangan aoil cyst dan skin tag. Oh, mukaku sangat perit! 




Vitaplex


Untuk maklumat lanjut mengenai Bio Pearl sila klik sini. Produk nih berasaskan semulajadi. Emy dah lama try produk nih dan sangat sesuai dengan dier. AI tak cuba pon coz susah nak buat facial treatment di sekitar KL. Facial treatment untuk Bio Pearl tak banyak cawangan lagi, jadi ai meneruskan sesi penjagaan muka bersama Dermedex... Facial treatment di Bio Pearl juga menggunakan manual tanpa melibatkan sebarang peralatan canggih. Tapi treatment tetap canggih... hehhe... serius, i suker sgt dgn face massage.... Cara urutan yang sangat2  mengasyikkan... ahak. 


Oh yer, thankz Emy for d discount coupon... mmuuaahhh.... ;-)






with luv,

Warisan








Buat rakyat Malaysia yang di kasihi , khasnya orang Melayu yang sudah semakin lupa akan asal usulnya.... 


Bangkitlah Melayu, Bangkitlah Islam,
Eratkan pegangan, kuatkan iman, 
Demi satu perjuangan yang berterusan
Demi Negara Malaysia yang tercinta...... 




with luv,

Sunday, August 29, 2010

Cinta dalam diam ...

 Sumber : wordpress

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, 
cukup cintai ia dalam diam …
karena diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya …

kau ingin memuliakan dia, 
dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang,
kau tak mau merusak kesucian dan penjagaan hatinya..

karena diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu.. 
menghindarkan dirimu dari hal-hal 
yang akan merusak izzah dan iffahmu ..

karena diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
karena mungkin saja orang yang kau cinta 
adalah juga orang yang telah ALLAH swt. pilihkan untukmu …

ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan ALi ? 
yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan …
tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan 
suci nan indah karena dalam diammu tersimpan kekuatan …
kekuatan harapan …

hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata
hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara 
dalam kehidupan nyata …

bukankah Allah tak akan pernah memutuskan 
harapan hamba yang berharap padanya ?

dan jika memang ‘cinta dalam diammu’ itu 
tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata, 
biarkan ia tetap diam …
jika dia memang bukan milikmu, toh Allah, 
melalui waktu akan menghapus ‘cinta dalam diammu’ itu 
dengan memberi rasa yang lebih indah dgn orang yang tepat …

biarkan ‘cinta dalam diammu’ itu menjadi memori tersendiri 
dan sudut hatimu menjadi rahasia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu …

NB. Postingan temannya Aldiansyah

(Share by: Arytha Rusianty)




with luv,

Friday, August 27, 2010

Menu Berbuka Puasa : Soto

 Salam,

Selamat berpuasa kepada pengunjung blog ai. Ada pengunjungkah? hehe... Tak tahu nak update apa. Setiap kali ramadhan memanglah ai sangat bz. Bz dengan bisnes coklat raya, tempahan manik dan terbaru nih adalah tempahan craft. Ingatkan musim² raya tak der la org nak menempah craft rupanya tidak yer. Sama byk .. Mujur jugak ai memanglah tgh 'in' dengan craft ni so seboleh²mencari masa untuk buat juga craft. 
Aktiviti untuk mengupdate blog semakin kurang sebab tak sempat nak edit gambar. Tanpa gambar apalah makna blog tuh kan. Ai pon bosan kalo baca blog yang takde gambar. hehe

Ramadhan kali nih memang ai sendiri tak sangka dengan pencapaian dan bakat terpendam yang ai ada. Ahak... Setiap hari ai masak untuk juadah berbuka ok. Oh, eza .... sudah berubahkah? ekkekek... 

Takderla, mak ai tak berapa sehat lately, jadik sebagai anak solehah ai kenalah mengambil alih tugas² di rumah kan... Nasib baik opis hour sampai pukul 4 jer jadi sempatlah ai nak masak. Dan nasib lebih baik sebab my family berbuka tak makan nasi. So tak payah nak masak lauk pauk pelbagai jenis tapi mesti ada satu main dishes. 

Ok, yang ni adalah soto yang ai buat weekend lepas. Soto kene buat time cuti sebab banyak kerenah. Ahak.... Jom layan gambar ...

 Begedil yang blom di bentuk.
Bahan² : kentang, bawang goreng, lada sulah, lada hitam, udang kering di tumbuk dan daun sup.
Family ai memang jenis suka pedas sebab tu ai guna lada sulah + lada hitam.

 Nih yang dah siap separuh jalan... hehhe

 Dan inilah menu hari ini.... Soto .. 
Oh, ayam goreng tu sepatutnya di racik² tapi ai kan tergolong dalam golongan yang rajin malas. Jadi ai just goreng dan hiris... Senangkan? ekkekek
Nasi impit tuh guna jer yang jenama Nona. Senang dan mudah...;-)




with luv,

Thursday, August 26, 2010

Menu Berbuka Puasa : Mee Kuah


 Freshh dari periuk.... hahhaha


 Kenapa menu ni namanya mee kuah? Ntah sebab ai tak tahu nak bagi nama apa. Kuah nih di makan bersama mee atau mee hoon. Actually ai main belasah jer buat mee kuah nih sebab tuh blank tak tau nak letak nama menu apa... hahhaa.... 

Tapi kuah bukan sebarang kuah ok. Sehingga menjilat pinggan... hahhahah ... 

Alhamdulillah, sepanjang ramadhan nih tiba² jer ai ada skill masak-memasak ala² chef expert amatur gitu... perasan la pulak...  Dan yang syok nyer, menjadi jer pulak tu walaupon ai main campak² jer bahan² nyer. Tak de nak ikut sukatan² nih. Belasah jek.... ikut gerak hati. Mungkin sebab ai masak dengan penuh kasih sayang kot. Tuh yang menjadi jek... hahhahha P.O.Y.O gilersss lah...

Tak percaya? Cuba uol masak time hati uol hangin. Kompem tak jadik punyalah. Terlebih masin lah. Terkurang garam lah... rasa pon pelik jek padahal dah skit punya ikut resipi dah... nih eksperimen ai lah... Kalau ai tengah not-in-d-mood jangan harap ai nak masak. Kompem ke bakul sampah akhirnya..... hehe..

See... masaklah dengan penuh kasih sayang mesti yang tak sedap pon jadik sedap.... hehhehe



with luv,

Tiba-tiba ...


Tiba-tiba teringatkan kamu ... 
Tiba-tiba terbayangkan wajah kamu ...
Tiba-tiba terasa rindu pada kamu ...
Tiba-tiba sayang sama kamu!



Kenapakah?

Tiba-tiba aku buntu ...
Tiba-tiba aku hilang tumpu ...


Apakah?

Masih ada cinta untuk kamu?
Aku keliru!






with luv,

Wednesday, August 25, 2010

150 Juta Kali by Hana Zatie.






Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta, apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas, jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

“sayang mungkin baran tak kira masa
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua–

saya kenal sayang saya”

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua..


with luv,

Tuesday, August 24, 2010

USED vs LOVED


  
USED vs LOVED
While a man was polishing his new car,
his 4 yr old son picked up a stone
and scratched lines on the side of the car.

In anger, the man took the child's hand

and hit it many times not realizing
he was using a wrench.

At the hospital, the child lost all his fingers

due to multiple fractures.

When the child saw his father.....

with painful eyes he asked, 'Dad when will my fingers grow back?'

The man was so hurt and speechless;

he went back to his car and kicked it a lot of times.

Devastated by his own actions......

sitting in front of that car he looked at the scratches;

the child had written
'LOVE YOU DAD'.
The next day that man committed suicide. . .

Anger and Love have no limits;

choose the latter to have a beautiful, lovely
life
& remember this:

Things are to be used and people are to be loved.
The problem in today's world is

that people are used while things are loved.

Let's try always to keep this thought in mind:

Things are to be used,
People are to be loved.


Watch your thoughts; they become words.
Watch your words; they become actions.
Watch your actions; they become habits.
Watch your habits; they become character;
Watch your character; it becomes your destiny.



with luv,

[Felt Craft] Purse - FINISHED

 10 pcs

 inner view

  inner view

Finally, sempat jugak nak update blog....Ni hasil craft yang sempat ai siapkan last week. Ada a few projek lagi yang dah siap dan sedang in-progress.... Sangat bz menyiapkan jahitan manik juga.... 


with luv,

Thursday, August 19, 2010

[Felt Craft] WIP


 Nih adalah projek yang ad-hoc yang sedang berlangsung. Hanya ada 2 hari untuk menyiapkannya...



with luv,

Monday, August 16, 2010

Saat hati mula berkata-kata ...

Kadang² kenangan itu terlalu indah untuk di kenang.....

"Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu. Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi. "





Peterpan - Di Balik Awan

Ku tak selalu begini
Terkadang hidup memilukan
Jalan yang kulalui
Untuk sekedar bercerita

Pegang tanganku ini
Dan rasakan yang kuderita
Apa yang kuberikan
Tak pernah jadi kehidupan

Semua yang kuinginkan
Menjauh dari kehidupan

Tempat kumelihat di balik awan
Aku melihat di balik hujan
Tempatku berdiam tempat bertahan
Aku terdiam di balik hujana…

aa… a…

Pegang tanganku ini
Dan rasakan yang kuderita
Genggam tanganku ini
Genggam perihnya kehidupan

Apa yang kuberikan
Tak pernah jadi kehidupan
Semua yang kuinginkan
Menjauh dari kehidupan

Tempat kumelihat di balik awan
Aku melihat di balik hujan
Tempatku berdiam tempat bertahan
Aku terdiam di balik hujana…

aa… a…

Tempat kumelihat di balik awan
Aku melihat di balik hujan
Tempatku berdiam tempat bertahan
Aku terdiam di balik hujan

Tempat kumelihat di balik awan
Aku melihat di balik hujan
Tempatku berdiam tempat bertahan
Aku terdiam di balik hujan





with luv,

Friday, August 13, 2010

Tazkirah Jumaat

Salam,


Ai dapat fwd email yang sangat bermanfaat... Marilah sama² kita renung²kan....


_________________________________________________


Assalamualaikum Semua,
Last weekend nasha and Kak Has ada attend ceramah Dasyatnya Doa Seorang Ibu oleh Ustaz Abdullah Mahmud. Dia ustaz untuk angkatan tentera malaysia last time. So kat sini nak share laa info yang menarik kot2 kawan2, kakak2, makcik2,adik2 boleh guna. Agak panjang kalau malas nak baca, baca laa yang nasha tanda ****

Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu
q Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Kita adalah di bawah siksa Allah bilamasa ada masa untuk buat benda tak baik tapi takdak masa nak buat yang baik

q Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah

q *** Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang so ibu2 jangan jatuh air mata ye and anak jangan bagi ibu jatuh air mata. Menangis kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak

q Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu, sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya

q Ada 3 mata yang tak dijilat api neraka
Ø Melihat kaabah sehingga menitis air mata
Ø Membaca quran sehingga menitis air mata
Ø Memandang wajah ibu yg sedar tidur / sedar hingga berlinang air mata

q 3 orang yg kita kena tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok masa tidor!
Ø Anak
Ø Ibu
Ø Suami
Selingan: kata ustaz kalau kita ada perselisih faham dgn suami sampai nak bercerai, tgk laa muka bila dia tidor kalau masih terbit perasan kasih, saying, cinta, rindu atau simpati, janganlah bercerai tapi jika tiada rasa tu semua maksudnya jodoh dah memang takde, boleh proceed pi mahkamah J

q Orang yang selalu menatap and memandang ibunya takkan menangis di hari kematian ibunya… kira tak menangis teruk laa..Bagi siapa yg masih ada ibu, pandang laa selalu

q Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menujukkan sesuatu pada ibu

q Kalau ada niat yang baik teruskan laa..Allah akan bersama, jangan takut

q Kalau tak mampu lakukan sesuatu, pasang niat pun mencukupi e.g. tak mampu tolong org, niat nak tolong pun dah memadai

q *** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat terbaik dengan syarat letakan ibu kita di tempat yang terbaik

q Ada kaedah yang mana kita boleh minta pada Allah, “ungkit” kebaikan yang menimpa dengan tujuan untuk makbulkan doa kita. Kaedah tu dipanggil “wasilah amal”
Ø “Ya Allah semalam aku sudah bersedekah sebanyak RM1, kalau itu satu kebaikan jadikanlah ia penyebab makbulnya doaku ini”
Ø *** Paling banyak buat baik dengan ibu kita, lagi mustajab. Makna dia wasilah amal ni sangat berkesan kalau yg dituntut tadi adalah hal hal yang berkaitan kebaikan yang dibuat kepada ibu kita
Ø Tapi geng kalau sedekah RM1 takkan nak tuntutkan J

q Antara lain yang boleh dituntut adalah apabila kita ditimpa sakit/musibah

q Kalau ditimpa sakit, baca laa Innalillahiwainnaillaihirojjiun,,, then cakap dengan Allah
Ø “Ya Allah, berilah pahala besar untuk sakit yang aku tanggung ini”
Ø “Ya Allah, bagilah aku keampunan dosa atas sakit ku ini”
Even suapkan anak pun kita boleh tuntut, apatah lagi sedekah kepada ibu dan orang yang memerlukkan.

q *** Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas sembahyang buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun pada waktu ibunya hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu masih hidup atau telah tiada, selepas setiap solat kita mesti doakannya!

q Doa orang yang masih hidup makbul untuk orang yang hidup dan mati. Jadi doakan ibu kita telah tiada!

q *** Doa orang yang mati makbul untuk orang yang masih hidup
Ø Masa ni ustaz tu bagi contoh sadis sket..sedeh gak laa.. pi ke pusara mak kita cakap..“Mak, esok anak saya nak kawin, kalau mak ada tentu mak bahagia engok cucu mak kawinkan” atau “bapa saya nak kawin esok, kalau bapa ada, pasti bapa akan gembira tengok sayakan..” Ustaz kata luahkan kepada ibu/bapa yang telah tiada kerana mereka mendengar dan mereka boleh mendoakan kita dari sana .

q Bila lalu kubur, perlahankan dan beri salam! Mereka akan doakan kita “berkatilah si A ini” dan jika tak bagi salam, mereka akan kata “celakahlah orang ini” Jadi, jangan lupa bagi salam next time

q Tanda tanda siksa Allah atas muka bumi ni antara lain simpan harta sampai mati tak pernah keluarkan

q Sesiapa yang bersedekah selalu, takkan miskin orang itu selamanya..

q Bila nak berbelanja @ shopping always spare duit untuk sedekah kerana dalam duit kita tu ada hak org susah. Jadi bila orang buta datang masa makan, bagi laa duit sebab kita nak cari org susah untuk sedekah dah amat susah masa sekrg and takde masa jadi Allah hantarkan org2 susah ini untuk kita dapatkan pahala!

q *** Jika mak kita sudah meninggal dan semasa hayatnya kita ada peruntukkan wang untuk dia, bila mak kita dah takde teruskan memberi peruntukkan tu sebagai sedekah. Jangan kurangkan peruntukkan!! “Ya Allah, aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ni sampai kepada ibuku”. Itu yang yang buat ibu kita bahagia di sana .

q Kalau kita susah nak bersedekah, bayangkan wajah ibu kita baru kita ringan tangan nak bersedekah

q *** Allah panjangkan usia ibu dan bapa supaya dia sakit dan nyanyuk untuk beri syurga pada anak anaknya. Jagalah mereka dengan baik insyallah, syurga balasanya. Jadi kalau tahu ibu/bapa sakit, berebutlah menjaga ibu/bapa kita. Besar sangat pahalanya.

q Allah kalau boleh taknak kita masuk neraka jadi Allah takkan matikan seseorang dalam keadaan kotor dan berdosa jadi dia bagi kita sakit/malu/miskin untuk membersihkan kita sebelum dia mengambil kita


Selalu Bergaduh Dengan Ibu
q Jika ada antara kita yang selalu bergaduh dengan ibu, ada kemungkinan kita diganggu saka
Ø Antara ganguan saka, selalu mimpi bayi/budak. Dukung bayi, susu bayi or selalu mimpi jatuh dari tempat tinggi/ selalu sakit tulang belakang/ tulang belakang bengkok/ rasa mengantuk selepas asar
Ø Saka dipindahkan melalui Kasih saying/ Harta pusaka, walaupun sebiji pinggan / Amalan / Sentuhan
Ø Symptom dah terkena saka
v Tak boleh tidor lena tapi bila dekat azan subuh, senang lena
v Bila dah peringakat teruk, di usia tua kita, tgh malam selalu lapar
v Susah nak dapat anak, senang gugur
v Ada rasa kelibat orang lalu
v Yang lagi parah, saka bersetubuh dgn kita, mengandung tapi anak hilang dalam kandungan jadi bila nak beintim, bercakap laa sedikit kerana saka menyerupai suami kita dan dia datang dalam keadaan diam
Ø Cara hilangkan saka, Zikir “Laillahaillalah” 700,000 sampai habis, insyallah saka akan cair dan keluar dari badan

q Antara penyakit saka adalah breast cancer, cancer rahim and cancer tulang.

q 3 penyakit yang tiada ubat yang penyakitnya adalah datang dari syaitan adalah cancer, aids and leukemia. Kalau dapat ni pi laa perawatan cara islam jugak.

q Kalau ibu kita sakit cancer dan dia tak mampu berzikir, kita tolong zikirkan

q Kalau ada penyakit was was, bacalah surah al-ikhlas.. “Qulhuwallahuahad…” 1000x sehari

Anak Lari Dari Rumah
q Kalau anak lari dari rumah, gantungkan bajunya dihanger dan anginkan dan hadiahkan surah al-ikhlas setiap hari

q Masa lauangan azan yang pertama, panggilah nama anak kita, insyallah akan sampai panggilan kita kepadanya

Anak Degil
q *** Bila anak dah tidor, duduk di hujung kepala pangil ROH ANAK
Ø Ni seram sket masa nak buat hehehe..mula2 je lepas tu ok..e.g. Wahai roh anakku "nama anak", jadilah kamu roh yang baik, roh yang bertimbang rasa pada ibu dan bapa, roh yang taat pada Allah, roh yang sayang sesama manusia
Nasha dah try buat kat anak and Kak Has pun dah try ngan anak dia, setakat ni alhamdullilah menjadi J
You can ask anything! Nak anak senang bangun ke sekolah.. just try and see.

So info dah disampaikan, marilah kita sama2 praktikan mana yang bolehkan.
Kak Has, kalau ada yg kurang atau tersilap sila betulkan untuk tatapan pembaca email kita ni ye. Nasha ni type apa yang ingat je ni.




with luv,

Wednesday, August 11, 2010

Puasa day 1

Salam,

Saya puasa tau hari nih sebab saya bangun sahur. Mummy yang kejutkan saya... hehhehe.... First day puasa, Damia pun bangun sahur sekali. Tapi Damia sangatlah good gurlz... Tak kacau pon orang makan... Just tgk jer pastu feeling² sendiri melayan mata... ekekkeke...


Bila lah dorang nih nak sudah makan? Cayer dah ngantuk nih.



with luv,

Ahlan wasahlan Ya Ramadhan ...



ya Ramadhan...
rindunya aku padamu...
serindu aku pada siang dan malam
namun, layakkah aku untuk merinduimu?

ya Ramadhan
bertemu kembali di masa ini
syukurku padaNya
dapat aku bersua kembali dgnmu

ya Ramadhan
ingin ku tebus kelemahan lalu
ingin ku perbaiki kekurangan silam
ingin ku penuhi rinduku padamu

ya Ramdhan
tidak akan ku sia²kan lagi
hadirmu di sini kali ini
tidak akan ku biarkan berlalu pergi
tanpa ungkapan rindu dan cinta padamu

ya Ramadhan
ku harapkan kehadiranmu
menjadi pemangkin untuk aku dekat denganNya
mendidik aku menjauhi segala yang dimurkaNya
membersihkan hatiku dari noda dan cela

Ya Ramadhan
aku rindu padamu
aku cinta padamu
aku sayang padamu ...

Moga Ramadhan kali ini memberi keinsafan padaku! amin ..



with luv,

Tuesday, August 10, 2010

Bermulanya kerja yang tertangguh.....

Hari ni ai cuti coz my mom tak berapa sehat dan nak ke klinik. So ai kena take over hal2 di rumah yer... Yes! a day with Mairanur Damia. hehhee.... Sudah windu dgn budak kecik ini!...

Hari nih jugak ai dah start menyiapkan tempahan manik untuk raya ..tuh yang beriya2 mengemas...huhu.. Kalau dah mengadap manik memang confirm tak buat kerja lain.... Jadik sebelum bermanik, kena kasik settle semua dulu yer! Bagusnya kerja berjadual nih.... Siap mendesign 3 pasang baju hari nih. Aktiviti menjahit belum bermula lagi..... Dan hari ini ada 3 pasang lagik yang bakal tiba... huhu....
Tapi sesungguhnya hidup tanpa craft memang tidak sempurna..... muhahhaha.... Sebelum tdo smalam ai sempat menyiapkan button brooch nih... ok tak? Layan jek yer.... Brooch2 nih ai nak bawak ke Mines nnt.....

simple button for simple person..


Sekian laporan untuk hari ini....


with luv,

Monday, August 9, 2010

Sunday story....

Salam,

Smlam yang penuh dengan akiviti menguruskan rumah, hari ni pulak adalah aktiviti di luar rumah..... huhu....
Kul 9.30 am ai dah kuar dengan Boy ke Jalan Kenanga nak mencari craft tools. Eh, bukan smalam dah set mind jangan eli barang2 craft lagik ker? huhu.... Sungguh, ai dan craft tak boleh di pisahkan! POYO giler! muhahahha.... Tapi malangnya, Jalan Kenanga tutup yer hari ahad... Tak banyak kedai yang bukak..... Jadik , fulus agak selamat... hahhahah.... Then terus ke Jusco Wangsa Maju, nak ke MPH cari buku craft..... Craft lagik?? See.... i told u already...... muahhahha....

Sbnarnya nak cari storage sekali tuh yang Jusco WM. Sampai di Jusco memang terus ke MPH. Faham2 jer lah yer kalau dah sampai ke MPH tuh. Boy memang sangat sukalahkan.... Naik lenguh tulang2 kaki ai nih. Buku craft x der..... terpaksa menunggu Boy layan buku2 yang dier suker.... Tp dah set, kene balik tgh hari b4 3 pm coz ptg ada appointment kat Eurosense....

akhirnya jadi milikku jua...

After MPH baru ke bhgn household. Sib baik ada storage yang ai cari... Barulah tersusun dan teratur my craft tools..... Dan saya juga membeli ini..... Cd nih sbnarnya dah lama ai nak beli tapi sangat berkira2..... Tapi disebabkan ai sangat suker dengan semua lagu2 CT nih tuh yang ai beli jugak.... Oh yer, sbnarnya lagu2 sumer dalam album nih ai dah donload yer.... Tapi kepuasan halwa telinga tidak sama...! ceh, alasan lagik! Selesai di bahagian household terus ke MPH semula sebab Boy nak beli buku. Ok, Settle..!

Sebelum balik singgah KFC pula utk makan tgh hari.... letih menunggu coz sangat ramai. Sampai umah dah hampir kul 3 pm. Terus makan dan sembang2 ngan Mak sambil tunggu Mak Long datang rumah. 3.30 pm baru Mak Long sampai dan tak lama lepas tuh Emy pon sampai untuk pick ke Eurosense...... Appmnt kul 4 sbnarnya... Tapi for d first time we all sampai awal kul 3.45.. haha.. terus bersauna..... huhu... Selesai Sauna, treatment rambut pulak. Wah, sakan ko eza! huhu.... Sebenarnya, treatment a.k.a spa rambut nih sepatutya we all buat masa celebrate friendship anniversary bylan July hari tuh tapi biasalah plan hanya tinggal plan.. huhu.. Tuh yang melangsaikan janji2 yang pernah terlafaz... muhahhaha...

Selesai segalanya lebih kurang kul 6.30 pm. terus balik umah. Mandi dan terus susun brg2 craft... semangat! maklumlah baru beli storage kat Jusco td kan... ahhahhaha... so layankan jek!

Selesai satu hari!


p/s : Oh, hari ni genap ai berkerja di UIA 7 tahun! Sungguh lama.... dok pk dalam kepala apakah pencapaian selama 7 thn berkerja!

with luv,

Sunday, August 8, 2010

Hari yang sangat penuh....

Salam,

Hari ini adalah hari yang sangat2 penuh dengan aktiviti2 dirumah. Dari pukul 8 pagi hingga jam 12 tgh malam baru selesai segalanya. Sungguh penat menguruslan sebuah rumah yer.... Oh, ai lagi rela keluar berkerja dari duduk rumah cam nih.... ahak....

Pukul 8 pagi dah bermula rutin membasuh kain baju, cadar dan sebagainya..... Sambil2 membasuh, siapkan breakfast. Mujur hanya ai dan Boy jer yang ada di rumah. Jadi, tidak sukar nak menyediakan makanan. Sementara menunggu sesi basuhan kain baju selesai, dok sibuk pulak melipat kain baju yang dah sampai tak muat bakul kain lagik. Ahak.... Maka, duduklah ai betapa di depan TV sambil melipat kain baju. huhu... Sib baik mesin basuh jenis fully automatic.. Kalo tak, jenuh juga nak duduk bangun tukar2 air kan..... Bayangkan kalau duduk rumah setiap hari... Oh, alahai!

Selesai membasuh baju, bermula sesi menyidai kain pulak. Kalau dah sesi membasuh kain pon selesai jam 12 tgh hari, so bayangkanlah kain baju yang nak kena sidai pulakkan. Pendek kata sampai tak muat ampaian lah... ahhahahha..

Urusan kain baju selesai jam 2 ptg! Prepare untuk makan tgh hari pulak sebelum ke aktiviti seterusnya iaitu mengemas! Mengemas bilikku yang pastinya!... Mengalahkan tongkang pecah dah rupanya.....Kerja-kerja mengemas start jam 3 pm..... Boy mengemas ruang tamu dan rak bukunya. Ai pulak start dari dapur dan akhirnya my bilik... Kemas, vakum, tukar cadar... susun barang2 craft dll lagik..... segala urusan mengemas hanya siap jam 10.30 pm.

Masa ni baru aku perasan yang barang2 craft aku jer dah penuh satu katil... Muhahahha.... Jadik, moral of the story.... berhenti dari membeli barang2 untuk craft.... boleh ker cam ni? hehe...

Habis mengemas terus mandi dan makan malam. Lewatkan makan malam.... Argh.... Sungguh tidak sehat jadual pemakanan ku.... Selesa mandi dan makan, dok pulak mengadap barang2 craft. Camne aku nak susun nih.... Mengadap sambil tgk tv, maka segala urusan hanya selesai jam 12 tgh malam bersama selesainya cerekarama... huhu.... Siap jer terus pakai foot patch untuk hilangkan letih2 badan dan terus zzzzzzzzzzzz...... sungguh meletihkan!

Kenapa yang ai beriya2 nak mengemas bagai nih? Yer, sempena menyambut kedatangan ramadhan yang bakal menjelma hanya beberapa hari shj lagi. Sepanjang Ramadhan dah tersedia aktiviti dari jam 4 pagi hingga 10 mlm..... Azam baru nak hidup penuh berjadual supaya lebih terurus dan tersusun. Kalau sebelum nih, main belasah aje... Mana yang sempat jek. AHak....




with luv,

Thursday, August 5, 2010

[Felt Craft] New order

Bulk order from Sr. Aisyah. Nak bagi opismate katanyer sempena perpisahan beliau... huhu..

Oh yer, order pertama yang ai guna my own label. Sangat Suker...

My pakaging.

Key Chain + book mark

bookmark
(pacman, cuppies)


keychain
(pacman, ladybugs,love,penguin,elmo & car)



with luv,