Monday, July 25, 2016

Fruity Chewy Brownies

Cubaan pertama membuat Fruity Chewy Brownies.
Untuk hidangan tetamu yang datang beraya ke rumah. Suspen jugak, jadi ke tidak ni. Mujurlah jadi. Sedap pulak tu. Mak aku tak suka sebab ada rasa butter. Oh, btw my Mak memang tak makan butter. Huhu. 

Bagi kek ni kategori boleh kena dengan selera tekak aku. Tak berapa manis. Tak berat sangat teksturnya. Makan kek ni asyik tau. Tak sedar sepotong demi sepotong yang masuk ke mulut.

Guna loyang 8".
Based dia ni agak tebal. Next time aku nak nipiskan sikit. Instead of tekan kat bawanh loyang, aku nak letak dekat keliling loyang jugak. Based ni la yang crunchy.

Tara..... Dah Siap bakar.

Macam ni lah tekstur brownies ni. Bawahnya agak padat dan sebelah atas lebih ringan. Sepatutnya bahagian atas selepas masak tu perlu di tabur dengan icing sugar tapi aku terlupa.... Tanpa icing sugar pon dah sedap tau.

Next time aku nak buat lagi.

Jom tengok resepi yang di kongsi oleh Nor Haslinda


Bahan Untuk Base 
180 gm tepung superfine 
70 gm gula perang 
90 gm mentega 
1 biji kuning telur

Bahan Untuk Topping 
2 biji telur 
60 gm gula perang 
150 gm mix fruits 
50 gm tepung naik sendiri

p/s: Sumber resepi dan pic di bawah ni adalah dari FB Nor Haslinda sebab aku tak gigih nak ambik pic satu-satu ni.. huhuhu...

Cara-cara:

Inilah bahan-bahan untuk based.
180 gm tepung superfine 
70 gm gula perang 
90 gm mentega 
1 biji kuning telur 

Dalam satu bekas masukkan tepung superfine bersama gula perang dan gaul rata.
 
Kemudian masukkan mentega dan gaul hingga menjadi 'breadcrumbs'.

Inilah dia rupa 'breadcrumbs'. Dah tu terjunkan kuning telur tu macam dalam gambar dan gaul lagi.
 
Siap menjadi satu doh. Ketepikan.
 
Kalau ada loyang segiempat korang guna ya. Saya guna loyang bulat hihi. Lapikkan dengan kertas 'aluminium foil'.
 
Korang taburkan saje doh tadi cenggini. Tidak perlu buat kemas-kemas sebab nak tekan lepas ini.

 
 Korang tekan dengan mesra sahaja tau. Haaaa... Kemudian korang ambil garfu cucuk atasnya.

Andai kata korang tengah tension lepaskan geram pada doh ini tau haha.. Cucuk-cucuk macam dalam gambar.
 
Panaskan ketuhar pada suhu 180°© selama 10 minit kemudian masukkan loyang tadi. Bakar selama 20 minit dan keluarkan. Sambil tu boleh la kita siapkan 'topping' pula.

Bahan Untuk Topping 
2 biji telur 
60 gm gula perang 
150 gm mix fruits 
50 gm tepung naik sendiri
 
Masukkan gula perang bersama telur dalam satu bekas.
 
Dengan menggunakan whisk pukul cenggini.
 
Dah tu campakkan mix fruits bersama tepung dan kacau.
 
 Siap untuk dituangkan atas 'base'.

Inilah dia 'base' yang dah bakar tapi belum masak lagi tau. Ini hanya 'semi bake'. Bantai jelah bahasa kan janji korang faham haha...
 
Tuangkan adunan 'topping' dan bakar semula selama 25-30 minit atau sehingga masak. Sekali lagi ya bergantung pada ketuhar masing-masing.
Dah masak tu biarkan sejuk baru korang potong tau.

Hiaskan atasnya dengan gula aising dan hidangkan pada tetamu yang beraya esok.

Senang je kan nak buatnya. Jom apalagi? Pakat-pakat buat untuk hidangan tetamu... ;-)




with luv,

No comments:

Post a Comment