Saturday, September 17, 2011

Lapis roti berdaging



before cook.

after cook.



Lapis roti berdaging

Bahan-bahan ( 6-8 orang )
  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 500gm daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • 12-14 keping roti
  • 500ml susu segar
  • 3 biji telor
  • secubit garam
  • Parutan cheese (banyak ikut suka)
  • Sedikit margerin untuk melenser

Cara-cara
1.     1.  Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
2.      2. Satukan Susu+telor+secubit garam
3.     3.  Pukul susu+telor+garam hingga sebati.Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi

4.   4. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi. Lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
7.      5. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti.  Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
9.      6. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
       7.Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
1   8. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
1
J i    jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos 





with luv,

No comments:

Post a Comment