Monday, July 27, 2015

Mari mendonut



Hola hola...

Kerjaan semalam. Dari pagi dok pasang niat nak buat donut. Sudahnya, petang jugak baru start buat. Jenuh juga nak mendapat mood kan. Tambah-tambah lagi menggunakan tenaga empat keratku.. Hahaha.. Yang sebenornya malas nak bawak keluar BM yang dah tersimpan rapi. Raya kan... huhu... 

Pertama kali buat donut ni sebenarnya sebab Arif Syahmi suka sangat makan donut dengan keria. So, gigihlah Mak Ngah belajar buatkan. 

Jom tenguk resepinya.

250 g Tepung gandum
1 biji kentang yang telah direbus dan dilenyek. (Aku blend guna hand blender, so hasilnya lebih halus)
1 biji telur ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 sudu besar susu tepung apa2 jenama.
70 ml air sejuk peti ais.
1 1/2 sudu besar shortening/marjerin (Aku guna marjerin jer)
2 sudu besar gula
1 sudu kecil baking powder
1 3/4 sudu kecil yis 

Cara-caranya : saya uli guna tangan jer. Boleh juga guna BM atau mixer.

1. Masukkan semua bahan kering dalam bekas adunan. Kemudian masukkan telur yang telah dipukul dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu letak sikit2 ye sambil uli sehingga doh tu tak lekat kat tangan). Kemudian masukkan marjerin/shortening dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik, Uli selama 20 minit.
- Tip : Untuk dapatkan doh yang lembut, lepas uli 20 min, masukkan doh dalam plastik bag dan picit-picit doh sehingga berkilat. Lebih kurang 10 min.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam bergantung kepada suhu bilik. Cara saya, perap jer terus dalam beg plastik lepas picit-picit tu.
- Tip : Gunakan plastik bag atau bekas besar untuk beri ruang kepada doh mengembang.

3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tepung gandum dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.

4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....selamat mencuba... 
-  tips nak gebu lagi..masukkan shortening 1 sudu makan dlm minyak panas tu insyaallah gebu.

Tips:
1. Untuk dapatkan doh yang lembut, lepas uli 20 min, masukkan doh dalam plastik bag dan picit-picit doh sehingga berkilat. Lebih kurang 10 min.
2. Gunakan plastik bag atau bekas besar untuk beri ruang kepada doh mengembang.
3. Tips nak gebu lagi..masukkan shortening 1 sudu makan dlm minyak panas tu insyaallah gebu.
4. Untuk frozen, bakar donut pada suhu 170 degree selama 7 minit untuk mematikan yis. Tunggu sejuk sebelum di simpan ke dalam fridge.



Nah, ini hasilnya donut yang telah di bakar. Sangat lembut dan gebu ok. Tak boleh tahan tengok kegebuannya itu, maka cilok satu dan terus ngap. Perghhh... Memang lembut. Aku buat untuk di bekukan sebab rumah aku memang suka makanan frozen ni. Lagipun senang kalau tetamu datang, terus je goreng. Boleh buat stok di rumah. ;-)

Selamat Mencuba!


with luv,

No comments:

Post a Comment