Thursday, January 31, 2013

Jom buat eskrim sendiri....


Siapa penah wat eskrim sendiri?
Senang je wat eskrim ni rupanya. Resipi pon mudah. Yang paling penting ada mixer. 

Bahan-bahannya :

1 tin susu cair 
(Saya pakai whipping cream sbb whipping cream sy dah nak expired lg sebulan... huhu)
1/2 tin susu pekat manis 
(saya guna 1/4 tin)
1 sudu kecil ovalette
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
perasa 
( saya guna strawbery (10 biji), mocha (serbuk milo + serbuk indocafe) & vanila)


Cara-cara :
  1.  Masukkan semua bahan kecuali perasa dalam mangkuk mixer.
  2. Pukul hingga kembang menggunakan kelajuan perlahan - laju. Maknanya, startla kelajuan paling perlahan dan ubah ke sederhana hingga ke laju sehinggalah adunan kembang dan pekat seperti krim lebih kurang 15-20 min.
  3. Namanya es+krem kan... harus lah pukul sampai jadik krim.
  4. Bahagikan kepada 3 bahagian (strawbery, mocha & vanila)
  5. Ambil setiap bahagian dan masukkan perasa kecuali strawberi. Kacau sebati. Letak tepi.
  6. Ambil 1 bahagian untuk strawbery tu masuk dalam blender dan blend sekali dengan strawbery hingga strawberi hancur. Letakkan sedikit pewarna merah untuk bagi effect warna strawberi. Kalau krim tadi jadik cair, masukkan semula dalam mangkuk mixer dan pukul lagi hingga pekat.
  7. Kalau nak buat 1 perasa buah je... Tak yah lah buat step 1-4 tu... Terus je blender sumer bahan termasuk buah yg nak guna. Lepas dah blend hancur baru masuk dalam mangkuk mixer dan pukul sampai jadik krim. 
  8. Ambil tupperware eskrem (kalo nak feeling-feeling cam beli kat kedai). Masukkan setiap krim yang pekat di mulakan di bahagian tengah. Macam saya, saya letakkan krim perasa vanilla di bahagian tengah tupperware dahulu. Kemudian diikuti dengan perasa lain di sebelah kiri dan kanan vanila. Bukan apa, saje nak bagi vanilla as center point.
  9. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga beku. Biasanya dalam 5-6 jam.
  10. Dah siap!




Pukul sampai lebam... eh tak.... pukul sampai pekat.. hehhe

Dah siap masuk tupperware eskrem... (Konon-konon cam beli kat kedai la..)
Nampak tak cam tanduk-tanduk tu? Kalau sampai kuar tanduk tu maksudnya cukup pekat. Yang strawberry ni cair skit sbb tu tak kuar tanduk. So moral, pukul sampai kuar tanduk... hehhehe


Dah siap untuk di makan... Dah nak habis baru teringat nak snap pic.

Tips : 
  • Lagi gebusss/kembang krim korang pukul, lagi lembutlah aiskrim korang.
  • Tidak di sarankan guna blender untuk gantikan mixer sbb blender tak jadik cam krim. Akan jadik cair. Kalau cair, nanti eskrem korang keras tak lembut cam beli kat kedai.
  • Gunalah mixer... hehhehe... ...Selamat Mencuba!

Nota kaki: Makan eskrim ngan roti macam zaman skola-skola dulu pon sedap.... Yummy....



with luv,

1 comment:

  1. ovalette tu natam gapo? nak kena beli kt mane?

    ReplyDelete