Wednesday, September 2, 2009

ayat-ayat cinta ...


Novel yang dah terlalu lama ai beli tapi belum sempat memulakan pembacaannya. Semalam ai start membacanya. Ai ni bukan apa, kalau dah start dengan novel memang susah nak berenti so dengan erti kata lain, kalo tak punya banyak masa ai takkan sentuh koleksi novel² ai. Ntah kenapa semalam ai tetiba teringatkan novel nih walaupun ai tak punya banyak masa sepanjang ramadhan kali ni but ai try sedaya upaya mencari masa. Hari ni hari kedua ai membacanya dah separuh buku. Agak lambat pembacaan kali ini, manakan tidak, masa yang ada hanya beberapa minit sebelum tidur sehinggalah tertidur dan beberapa minit selepas sahur sementara menunggu azan subuh.

First impression ai, ingatkan novel nih lebih kepada bahasa² sastera atau kesusasteraan islam tapi nampaknya ai silap. Garapan yang sangat menarik, ayat yang mudah di fahami dan isi yang penuh dengan ilmu.

ok... ai baru je habis baca novel nih... sangat suka dan sangat banyak ilnu yang ai perolehi dari novel ni.

Indahnya dunia andai di kelilingi oleh orang2 yang menyintai kita dalam erti kata cinta yang sebenar. Cinta kerana Allah. Cinta kerana rasul. Masih adakah lelaki seperti Fahri dan wanita sebijak Aisha? satu dalam sejuta mungkin.
_______________________________

sinopsis :

Kisah kehidupan seorang pemuda yang juga graduan Al-Azhar di Cairo. Sangat santun dan bijak juga pengikut agama islam yang sebenar yang bernama Fahri. Nurul, seorang wanita yang bisa menggetarkan jiwa Fahri namun sangat pemalu dalam meluahkan rasa yang akhirnya menyesal sendiri. Maria, seorang wanita yang juga mencintai Fahri tanpa pengetahuan Fahri. Juga sangat perahsia orangnya. Noura, seorang wanita malang yang tak sedar di untung. Di tolong oleh Fahri tetapi akhirnya memfitnah Fahri yang akhirnya membawa kepada perkahwinan antara Fahri dan Maria. Aisya, wanita kaya yang sangat lembut hatinya berbangsa Palestin. Merupakan isteri kepada Fahri. Seorang yang sangat tabah dan memiliki semangat juang yang tinggi.

Novel ini terlalu banyak ilmu yang boleh di perolehi yang membuka pintu hati ai untuk menjadi muslimah yang lebih sempurna. Mudah2an. amin.

with luv,

No comments:

Post a Comment