Tuesday, August 9, 2016

Tukar akaun KWSP dari konvensyenal kepada shariahAku dah. Korang? 
Hari ni start day untuk pendaftaran akaun KWSP dari conventional kepada shariah. So ramai lah yang menyerbu ke pusat-pusat KWSP. Aku pegi KWSP Sunway Batu Cave. Walaupun ramai tapi aku puji pengurusan diorang. Running number sangat cepat. Urusan di kaunter boleh selesai dalam 2 minit jika tidak ada masalah. 

Aku pergi lunch time. Masa dapat no tu ada lebih kurang 200++ in queue tapi within one our selesai sampai ke no aku. Cepat je kan. Dana yang diperuntukkan untuk tahun 2017 ialah 100billion. Menurut pegawai KWSP tu, kalau Dana dah habis, automatically kita akan masuk dlm kiv list. Nanti bila open Dana 2018 automatically kita akan di convert ke akaun shariah. So tak payah nak register lagi sekali. Cumanya orang bergegas ni sebab takut Dana 2017 habis. Tapi bagi aku, it's ok .. at the end tetap akan dapat convert ke shariah apabila dah register. Cuma lambat dengan cepat sahaja. Tarikh pendaftaran ialah 8 - 28 August. So yang tak sempat nak daftar hari ni, jangan bimbang. Pergilah mana-mana hari pun. Yang penting daftar. 

So uols dah daftar ke belum?
Tips nak pergi daftar, ialah cari kwsp yang tak ramai orang tahu. Huhu. So tak ramai lah orang. Selamat mendaftar.BAGAIMANA NAK TUKAR KE SIMPANAN KWSP PATUH SYARIAH

1. Pendaftaran bermula Isnin 8/8/16 8:15am kat semua pejabat/cawangan KWSP.

2. Hanya kena bawak IC. Lain dokumen tidak diperlukan.

3. Tuan badan kena hadir sendiri, pasal ada akad dan turun cap jari.

4. Proses pengeluaran Simpanan Shariah still sama macam Simpanan Konvensional dulu.

5. Walaupun sudah daftar mulai 8/8/16, tarikh kuatkuasa Simpanan Shariah hanya akan bermula pada 1/1/17 (tahun depan).

6. Hanya RM100 billion dana diperuntukkan untuk Simpanan Shariah tahun 2017. Pasal tu kena cepat daftar. Kalau dah habis kuota RM100 billion nie, kena tunggu peruntukkan dana untuk tahun 2018 pulak.

7. Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (18 Ogos 2015) dan Jawatankuasa Penasihat Shariah KWSP (JKPS) telah memutuskan KWSP tidak diwajibkan untuk melakukan penyucian terhadap dividen simpanan semua ahli KWSP yang bersetuju untuk bertukar ke Simpanan Shariah

Maknanya, 100% duit KWSP yang ada sekarang dalam akaun kita, boleh dipindahkan terus ke Simpanan Shariah. Walau bagaimanapun, kalau masih ada yang nak buat "penyucian" dividen, boleh ikut garis panduan penyucian dividen yang akan dikeluarkan oleh Jawatankuasa Penasihat Shariah KWSP (JKPS), insya-Allah pada WorkWeek 32.

Untuk maklumat lanjut, boleh gi http://www.kwsp.gov.my/shariah/bm/faq.html

Selamat mendaftar...


with luv,

No comments:

Post a Comment