Percubaan kedua membuat garlic roll. Request by my adik. Pukul 4 pm baru wassap mintak buatkan garlic roll. Untung boleh main request request kan... Mujur si kakak punya bm dah sampai. Kalau tidak, tak kosa kakak mithali ni nak layan. Hahaha.
Jom tengok resepi kali ni.
Garlic Roll.
Bahan-bahan :
3 cawan tepung high protein
1 sb yis
1 cawan air
2 sb gula
1 sk garam
2 sb minyak
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan ke dalam bm kecuali minyak.
2. Pastikan yis tidak bercampur dengan garam.
3. Setelah lebih kurang setengah jam, masukkan minyak dan biarkan bm uli doh hingga licin.
4. Sementara menunggu doh selesai, sediakan garlic spread.
Garlic spread :
1 buku bawang putih di cincang halus
1 tangkai daun ketumbar
5 sb salted butter
Sedikit black pepper di tumbuk.
1. Kacau semua hingga sebati.
2. Apabila doh siap di uli, bahagi doh menjadi 4 bahagian.
3. Ambil satu bahagian dan canai memanjang setebal 1/2 cm. Sapukan garlic spread dan gulung.
5. Potong doh yang telah di gulung kepada 6 atau 8 bahagian.
6. Susun doh ke dalam loyang yang telah dilengser dengan marjerin.
7. Perap dan tutup dengan tuala lembap selama sejam atau setelah naik 2x ganda.
8. Bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 180° c selama 20 min.
9. Siap untuk di hidang. Lebih enak di makan bersama mushroom soup.
with luv,
No comments:
Post a Comment