Thursday, January 29, 2009

kita adalah apa yang kita fikirkan...

copy from imotivasi.com

Apa Maksud Kita Adalah
Apa Yang Kita Fikirkan


Kita adalah apa yang kita fikirkan. Jika kita berfikir kita boleh berjaya, kita boleh buat sesuatu dengan hanya perlu berani belajar, itu maknanya kita ada kebolehan terpendam yang boleh dibangunkan untuk mencetus kejayaan besar dalam hidup.

Ramai orang nak berjaya, tapi tak ramai orang kenal dirinya, sama ada boleh berjaya atau duduk di takuk lama.

Ubah diri, bina peribadi !
______________________________________

Saya agak tertarik dengan artikel ini. Memang tidak dinafikan, kita adalah apa yang kita fikirkan. Ada antara kita takut hendak berangan. Bimbang di katakan angan² mat jenin. Tetapi sedarkah kita, ketika kita berangan sebenarnya kita sedang memikirkan sesuatu. Besar angan kita, besar jugalah impian dan apa yang kita fikirkan. Tak percaya?

Suatu waktu dahulu, ketika di alam persekolahan saya selalu berangan ingin memiliki itu dan ini. Pada masa itu, saya sendiri tak tahu adakah angan akan jadi kenyataan tapi saya tetap berangan. Bukan kena bayar pun kan free of charge jer. Dan hari ini, barulah saya tahu setiap yang saya pernah angankan dahulu, sedang saya usahakan. Lihat, kalaulah dulu saya tidak berangan bagaimana saya nak merealisasikan angan² saya? Kalaulah baru hari ini saya ingin berangan, bila pula masanya saya dapat merealisasikan setiap angan² saya? Mudahkan?

Jadi, kita adalah apa yang kita fikirkan!

2 comments: