Wednesday, March 12, 2014

Di manakah MH 370?#Day 5

Seperti yang telah di ketahui, Malaysia di gemparkan dengan kehilangan pesawat MH 370 milik MAS pada Sabtu yang lepas. Sangat terkejut dengan berita ni.

Saat berita ini di siarkan, aku dalam keadaan mamai yang baru bangun tidur. Hari pertama percutian aku ke Pulau Tioman. Malah, belum pun sempat menjejakkan kaki ini di Pulau Tioman pun. Tersentak seketika. Sedih. Mood nak bercuti sedikit weng. Sedihnya hanya Allah yang tahu. 

Sepanjang pagi sementara menanti ke pukul 12.30 jadual ketibaan feri, tangan tak lepas membaca perkembangan mengenai MH 370. Macam-macam spekulasi yang timbul buat hati semakin tak keruan. Belum lagi dengan komen-komen negatif rakyat Malaysia. Lagi menambah duka di hati. Susah sangat ke hendak berdiam diri andai tidak tahu cerita sebenarnya? Ramai yang memilih untuk menjadi keyboard worrior. Ada juga yang cuba mempersendakannya. Aduhai. Inikah mentaliti rakyat Malaysia apabila dunia tanpa sempadan?

Honestly, jauh di sudut hati aku sedih yang teramat. Bayangkan andai ada ahli keluarga di dalam pesawat itu. Aduhai. Hanya Tuhan yang tahu kesedihan ini. Andai aku yang bukan siapa-siapa ini pun merasakan impak kesedihannya apatah lagi keluarga mangsa. Semoga mereka tabah hendaknya. Hanya doa yang dapat aku titipkan buat mereka. Ya Allah Ya Tuhan Kami, Yang menjaga sekalian alam. 
Yang Maha Besar lagi berkuasa. 
Kau permudahkanlah urusan kami mencari pesawat MH 370 ini. 
Kasihanilah kami. Kasihanilah ahli keluarga mereka Ya Allah. 
Hanya Engkau tempat kami bergantung harap. Hanya Engkau Ya Allah. 
Tiada yang lain melainkan Engkau sendiri. 
Permudahkanlah Ya Allah. 
Ya Allah Ya Tuhanku, jika di laut, timbulkanlah. 
Jika di langit, turunkanlah. 
Jika di darat, tunjukkanlah. 
Jika terhijab, bukakanlah. 
Bantulah kami Ya Allah. Bantulah kami Ya Allah..... 
Ampunkanlah dosa-dosa kami Ya Allah.... 
Kami akur dengan kebesaranMu ya Allah..
Perkenankanlah doa-doa hambaMu ini...
Amin.with luv,

No comments:

Post a Comment